切開後的南瓜如何保存?3大方法延長保鮮期

南瓜是一種比較耐放的蔬菜,原個擺放陰涼處可保存約兩個月。不過,當南瓜切開後就會接觸空氣,好容易由中心開始腐爛,如果有時南瓜切開後用唔完,不妨試吓以下3種保存法

抹鹽

將南瓜籽取出,印乾水分後在切口處抹鹽,用保鮮紙/布包裹完放陰涼處,下次使用時將切口處切走薄薄一片即可。

冷藏

將南瓜籽取出,印乾水分後用保鮮紙/布包裹,放置雪櫃蔬菜格保存。

冰格

將南瓜洗淨切成需要的形狀,印乾水分後放入密實袋冷凍保存;或者直接將南瓜煮熟,待涼後放入密實袋,再放於冰格保存,食用之前直接翻熱即可。

保存食物時,一張保鮮紙、一個保鮮袋,雖然用得方便,但其實呢啲即棄式塑膠產品為環境都帶嚟唔少壓力!想環保啲,不妨轉用可重用蜂蠟保鮮布!

依家上hangry shop就可以買到一包四塊唔同size嘅THE WHITE FARM蜂蠟保鮮布,100%英國手工製作,平時用完只需用冷水沖洗、晾乾即可循環再用,而且一張可用到達一年咁耐,實用得嚟又可以幫助廚房減廢,齊齊響應走塑生活!

相關帖文